YÖK DENKLİĞİ

YÖK DENKLİĞİ VE TÜRKİYE'YE YATAY GEÇİŞ


  • Yükseköğretim Kurulundan yurt dışında yükseköğrenim görmek isteyenleri ilgilendiren önemli düzenleme:
    “Sıralamalarda ilk 400’de olan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik verilecek, ilk 1000’de olanlardan mezun olanlara YKS’ye girme şartı olmayacak”
    Yükseköğretim Kurulu, yurt dışı yükseköğretim diplomalarının denklik işlemlerine ilişkin 15.03.2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğin uygulanmasında ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi için usul ve esaslarını belirleyerek yayınladı. Belirlenen usul ve esaslara göre:
    “Sıralamalarda ilk 400’de yer alan üniversitelerden mezunlara doğrudan denklik, YKS’ye girme zorunluğu yok”
  •  
  • Kurulu tarafından kabul edilen üç uluslararası yükseköğretim derecelendirme kuruluşunda ilk 400’de yer alan yükseköğretim kurumlarının tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programlarından mezun olanlar doğrudan denklik alabilecekler.
  • Aynı derecelendirme kuruluşlarında ilk 1000’de yer alan üniversiteler için başarı şartı aranan bölümler dahil olmak üzere bütün alanlarda, önceden olduğu gibi denklik müracaatı yapılacak ancak YKS’ye girme zorunluluğu aranmayacak.
  • İlk 1000’de olan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar denklik için müracaat edecek ve başvuruları daha önce olduğu gibi transkriptlerine göre bireysel olarak incelenerek karar verilecek.
Rusya'da Eğitim

İlk 1000 de yar almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarından mezun olanların YKS’ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu var.
İlk 1000’de yer almayan bir üniversitenin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlardan mezun olanlar YKS’ye girecek, ilgili programın YKS’deki başarı sıralaması şartını sağlamışlarsa denklik müracaatları kabul edilecek ve transkriptleri dikkate alınarak bireysel olarak inceleme yapılacak.

YATAY GEÇİŞ İMKANLARI

Rusya Federasyonunda Bulunan ve Dünya Sıralamasında en az 3 kuruluşta ilk 400’de yer alan Üniversitelerde iki yılını Tamamlayan ve Alttan Dersi olmayan Her Öğrenci Türkiye’de İstediği Üniversiteye Şartsız Bir Şekilde Yatay Geçiş Yapabilmektedir. 

Örnek Olarak vereceksek Eğer Hacettepe Tıp Fakültesine Girmeyi Hedefleyen Bir Öğrenci Hiç bir Sınav Şartı Olmadan ve YKS puanına Bakılmaksızın 3. Sınıftan İtibaren Hacettepe Tıp Fakültesine Yerleşir.

Burada Püf Nokta Olarak Bakmamız Gereken İse Hacettepe’nin Başvuru Yapacağınız sene Kaç tane Yatay Geçiş için Kontenjan açtığı ve Okuduğunuz Okulun Öncelik seviyesi ve Eğitim Not Ortalamalarınız

Örnek Olarak verirsek Eğer Dünya Sıralamasında 49. Sırada Yer Alan Moskova Devlet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğrencisi iseniz 50 Geçer Notunu Almanız Türkiye’de Yatay Geçişte Sizi İlk Sıraya Alır. 

Yatay Geçişte Kontenjan Nasıl Hesaplanır

Mesela Ankara Tıp 8 Kişi Almaya Karar verdi, Kabul İçin işlemi Şu Şekilde Yapar ;

İki Yıllık Not Ortalamanız Bölü Üniversitenin Dünya sıralaması 

Örnek : Moskova Devlet Üniversitesi 74. Sırada not Ortalaması 50 = işlem hesaplaması 50/74×100 :  67  Puan Alır.

Aynı Yıl Kazan Federal Üniversitesinden (370. sırada ) Başvuran Bir Öğrenci 80 Ortalama Yakaladı Diyelim 80/370×100 =21 Puan Alır. 

En Yüksek Puandaki Öğrenciler Başvuru Sırasına Göre Yatay Geçişe Kabul Edilir.

Bir Öğrenci Aynı Anda İstediği Kadar Üniversiteye Başvuru Yapabilir.

    Rusya'da Eğitim Hayallerinizi Gerçekleştirelim