Yurtdışından Türkiye’ye Yatay Geçiş Süreci Nasıldır?

Üniversite eğitimi, gençlerin hayatlarında önemli bir kilometre taşıdır. Bu yolculuk, birçok öğrenci için yurt dışında başlar. Ancak bazen hayatın beklenmedik yollarıyla karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlarda yatay geçiş fikri akla gelen ilk seçenektir. Yurtdışından Türkiye’ye üniversite yatay geçiş de bu seçenekler arasından en popüler olanlarıdır. Peki, yatak geçiş nedir? Dahası Yurtdışından Türkiye’ye yatay geçiş yapılıyor mu? İşte bu ve benzeri sorulara dair merak edilenlerin tamamı!

Yatay geçiş, bir üniversiteden diğerine geçiş anlamına gelir. Yurtdışından Türkiye’ye yatay geçiş, kendi başına büyük bir macera olarak karşımıza çıkar. Bu geçiş süreci için ilk önce, Türkiye’deki üniversitelerin programlarını araştırmaya başlamalısınız. Burada hedefinizi isabetli bir şekilde değerlendirmeniz gerekiyor. Çünkü ancak bu sayede hayallerinizdeki gibi bir üniversitede eğitim hayatınıza devam etme fırsatına sahip olursunuz. Türkiye’de yatay geçiş yapmak istediğiniz üniversiteyi seçtikten sonra, başvuru süreci başlar.

Yurtdışından Türkiye’ye Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Türkiye’ye yatay geçiş yapmak, daha fazla öğrenme fırsatı sunduğundan her zaman talep görüyor. Bunun için ilk önce yatay geçiş başvurusu yapmadan önce, gerekli belgeleri toplamanız gerekiyor. Kimlik belgesi, yatay geçiş başvuru formu, transkript, diploma veya geçici kayıt belgesi gibi öğrenim belgeleri yatay geçiş sürecinde talep ediliyor. Yabancı öğrenciler için dil yeterlilik belgeleri de talep edilmektedir. Ayrıca motivasyon mektubu ve özgeçmiş de yatay geçiş sürecinde gerekiyor.

Evraklarınızı tamamladıktan sonra hangi programa dahil olacağınızı netleştirmelisiniz. Türkiye’deki üniversitelerin ve programların çeşitliliği göz önüne alındığında, hangi üniversite ve programda eğitim almak istediğinizi iyice düşünmelisiniz. Araştırma yaparak hangi üniversitenin size en uygun olduğunu belirleyebilirsiniz. Aynı zamanda, başvuru tarihlerini ve gereksinimlerini de kontrol etmeyi unutmamalısınız. Ancak bu sayede isabetli bir karar verirsiniz.

Türkiye’de seçtiğiniz üniversitenin resmi web sitesinde başvuru formunu doldurarak başvuruda bulunabilirsiniz. Bu aşamada belgelerinizi ve formları eksiksiz bir şekilde yüklemelisiniz. Başvurunuzun tamamlandığından ve onaylandığından emin olmanız da şarttır. Bir de başvurunuz kabul edildiğinde, yurtdışındaki üniversiteden evraklarınızı hazır etmeye dikkat etmeniz gerekir. Bu aşamada profesyonel bir danışmanlık hizmeti alıyor olmanız hemen her zaman önerilmektedir.

Türkiye’de Ders Tanıtımı ve Kredilerin Aktarılması

Türkiye’ye geldikten sonra, yeni üniversitenizdeki derslere kaydolmalısınız. Önceki yurtdışı eğitiminizin kredilerini aktarmak için üniversitenizin uluslararası bölümüyle iletişime geçmelisiniz. Bu sürecin sorunsuz ve hızlı bir şekilde ilerlemesi için dikkatli olmanız herhangi bir kayıp durumunun önüne geçecektir. Yurtdışına taşındığınızda, yeni bir kültüre uyum sağlamak ve yerel dilde iletişim kurmak önemlidir. Şayet yabancı bir öğrenciyseniz dil becerilerinizi geliştirmek ve yeni arkadaşlar edinmek için sosyal etkinliklere katılmanızı öneriyoruz.

Unutmayın yurtdışından Türkiye’ye üniversite yatay geçiş yapmak büyük bir adımdır! Bundan dolayı sürecin başarılı bir şekilde tamamlanması için her aşamaya dikkat etmek durumundasınız. Tüm geçiş süreci uygun şekilde planlandığında oldukça pratik bir şekilde Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş yapma fırsatına sahip olursunuz. Yurtdışından Türkiye’ye yatay geçiş yaparken karşılaşabileceğiniz en büyük zorluklardan biri, akademik denklik sorunlarıdır. Bu konuda üniversitenin ilgili bölümleri ve danışmanlar bu konuda size rehberlik edecektir.

SSS

Yatay geçiş yapmak için ortalama kaç olmalı?

Genel not ortalaması en az 2.29 ve üzerinde olan öğrenciler uygun koşulları sağlıyorlarsa yatay geçiş yapabilirler.

Yurtdışına yatay geçiş yapılır mı?

Evet, yurtdışına yatak geçiş yapılır. Ancak bunun için geçiş yapmayı istediğiniz üniversitenin başvuru tarihlerini takip etmeniz gerekir.

İlk sene yatay geçiş yapılır mı?

Hayır, yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin en az 1 öğretim yılını kayıt oldukları okulda tamamlamaları gerekir. 1 öğretim yılı sonunda yatay geçiş için başvuruda bulunabilirsiniz.

SEN DE HAYALLERİNDEKİ RUSYA EĞİTİMİ İÇİN BİR ADIM AT